הלני ויטאלי - Ελένη Βιτάλη

הלני ויטאלי נולדה ב-19 בספטמבר 1954 בעיר אתונה ושמה המקורי היה: הלני לאבידה. הלני נולדה למשפחה של מוסיקאים שבה אבי המשפחה, טאקיס לאבידאס, היה נגן סנטורי ידוע ומוערך בתקופתו, ואם המשפחה, לוסי קאראגאורגיו, הייתה זמרת שנהגה להופיע בחגיגות עממיות ובירידים שונים.

את ימי ילדותה בילתה הלני בנסיעות ברחבי יוון כשהיא מלווה מקרוב את הוריה בהופעותיהם יחד עם נגנים צוענים ועממיים. כך, עוד בטרם הייתה בת 12, החלה הלני בקריירת השירה שלה לצד הוריה ושאר מוסיקאים, שניקרו בדרכם. הלני הושפעה רבות מן המוסיקה העממית, הקרויה "דימוטיקה", וספגה את צלילי נגינת הסנטורי ושאר הכלים העממיים. בגיל 14 הופיעה הלני כמקצוענית לכל דבר ואף הרוויחה בעצמה כסף רב במונחי אותה תקופה.

בגיל 19, למרות התנגדותו של אביה שקיווה שהלני תלמד לימודי רפואה באוניברסיטה, החליטה הלני להפוך את עיסוקה בשירה לעיסוקה המרכזי. הלני עזבה את האוניברסיטה וחיפשה את דרכה אל עולם המופעים כאשר תחנתה הראשונה הייתה השתתפותה בפסטיבל סלוניקי שם הופיעה עם השיר Manolio (Μανωλιό).

במהלך הפסטיבל פגשה הלני באלקוס פאציפאס, שהיה דמות ידועה בתחום התקליטים, אשר עזר לה להקליט בשנת 1973 את שיריה הראשונים שהופיעו בתקליט של סוטיריה בלו הידועה. התקליט נקרא: Den prissevei ipomoni (Δεν περισσεύει υπομονή) והלני זכתה לשלושה שירים בו ביניהם השיר: Ai garoufallo mou (Αί γαρούφαλλό μου), הזכור לטוב. השתתפותה בדיסק זה ובפסטיבל של סלוניקי הפכו את הלני בין לילה לזמרת מוכרת ברחבי יוון.

הלני החלה לשתף פעולה עם יוצרים מן השורה הראשונה ביוון ביניהם: דיוניסיס סאבופולוס, דימיטריס לאיוס, סטמאטיס קראונאקיס, סטברוס קסרחאקוס, כריסטוס ניקולופולוס, טאקיס סוקאס, קוסטאס קלדאראס, יורגוס אנדראוס, וואסיליס דימיטריוס ואחרים. הלני הקליטה שירי לאיקה ישנים, שירי רבטיקה ושירים עממיים לצד שירים חדשים בביצועים יחודיים לה.

תחנה משמעותית במיוחד בחייה של הלני קשורה בעבודתה המשותפת עם סטמאטיס ספאנודאקיס ועם נוטיס מאברודיס. שלושה דיסקים בולטים במיוחד מיצירותיו של ספאנודאקיס הם: Kirie ton dinameon (Κύριε των Δυνάμεων), שיצא לשוק בשנת 1982 ובו השתתפה בשירה כחלק ממקהלה, דיסק סולו של הלני בשם Epta parakliseis (Επτά Παρακλήσεις), שיצא לשוק בשנת 1985, ודיסק סולו נוסף בשם Ke bikame sta chronia (Και μπήκαμε στα χρόνια), שיצא לשוק בשנת 1988. הבלדה, Isos ftene ta fengaria (Ίσως φταίνε τα φεγγάρια), שאת לחנה הלחין נוטיס מאברודיס, מוכרת כאחד הביצועים היותר מרגשים של הלני והיא הפכה לאחד מלהיטיה האהובים והידועים ביותר.

תחנה נוספת וחשובה במיוחד בחייה של הלני הינה הוצאתו לשוק של הדיסק: Apenandi Balkoni (Απέναντι Μπαλκόνι). הדיסק יצא לשוק בשנת 1989 והוא מכיל שירים שנכתבו על ידי הלני (מילים ולחן). בין השירים הבולטים בדיסק: Kivotos (Κιβωτός) ו-Ena chimoniatiko proi (‘Ενα χειμωνιάτικο πρωί), שירים מלאי עוצמה ובגוון אוטוביוגראפי בולט.

השנים 1993 – 2000 היו שנים קשות במיוחד להלני, שנים שבמהלכן לא השתתפה הלני בהופעות פומביות למעט השתתפות בהקלטות של דיסקים כדוגמת הדיסק של ניקוס פורטוקאלוגלו, Asoto yio (‘Ασωτο Υιό), שבו מופיע שיר בביצוע מרגש שלה בשם: De meno pia edo (Δε μένω πια εδώ). הלני לא היססה להתייחס מספר פעמים לתקופה חשוכה זו, שבמהלכה סבלה מבעיות פסיכולוגיות, אשר הביאו אותה בהדרגה לידי שימוש בסמי הרגעה ממכרים ולבידוד.

שנת 2000 הינה שנת מפנה בחייה של הלני הן מבחינה בריאותית והן מבחינה אומנותית. הלני "חזרה לחיים" ולהופעות באביב של שנה זו במועדון "אאריקו" שבאתונה, הופעות שהונצחו בדיסק בשם: Proskinio (Προσκήνιο). מיד לאחר מכן החלה להופיע במועדון "יאלינו מוסיקו תאטרו" לצידם של קוסטאס פבלידיס, ליזטה קאלימרי ובנה, ניקוס קסידיס. במהלך חודשי החורף של שנת 2002 הופיעה הלני במועדון "גראמס" לצידו של דיוניסיס צאקניס. תקופה זו לא הייתה קלה להלני במיוחד לאחר שאחיה האהוב הלך לעולמו אך היא לא ויתרה ואף הוציאה לשוק סינגל בשם Enas cheimonas gia dio (Ένας Χειμώνας για δύο) ובו שלושה שירים מן המופע.

לאחר מכן שיתפה הלני פעולה עם להקת "אסטודיאנדינה נאס יוניאס", שעימה יצאה למסע הופעות ברחבי יוון. במקביל הקליטה שירים בודדים בדיסקים, שהוציאו לשוק יוצרים שונים כדוגמת הדיסק של ניקוס אנדיפאס ולינה ניקולאקופולו, Oposdipote parathiro (Οπωσδήποτε παράθυρο), הדיסק של כריסטוס ניקולופולוס, Diki mou ei chara (Δική μου η χαρά), והדיסק Smyrne של להקת ה"אסטודיאנדינה".

במהלך חודשי החורף של שנת 2004-5 הופיעה הלני יחד עם בנה, ניקוס קסידיס, במועדון "דיפלה סטו פוטאמי" במופע אנרגטי במיוחד שזכה להצלחה רבה ואף הונצח על-גבי דיסק בשם: Akoloutha ta poulia (Ακολούθα τα πουλιά), שאת כל שיריו כתב ניקוס קסידיס. במהלך חודשי החורף של שנת 2005-6 הופיעה הלני לצידו של וואסיליס פאפאקונסטנדינו במועדון "ווקס" באתונה ובמועדון "מילוס" בסלוניקי.

במקביל להופעותיה השתתפה הלני בהקלטת הדיסק של יורגוס דלאראס שנקרא: Erima Choria (Έρημα Χωριά), שיצא לשוק בשנת 2006. בשנת 2008 הוציאה הלני לשוק דיסק משלה בשם: Epta ke na prosecheis (Επτά και να προσέχεις). במהלך החורף של 2008-9 הופיעה הלני יחד עם חאיג יאזדג'יאן וארטי קטימה במועדון "קיטארו לייב" במופע מרגש במיוחד, שהזכיר לכולם כי הלני היא אכן זמרת מיוחדת במינה ובעלת השפעה היפנוטית על מאזיניה.

התרשמות אישית - נס אמיתי ומתמשך...

בחודש מרץ 2002, במועדון "גראמס", ראיתי לראשונה את הלני ויטאלי בהופעה חיה יחד עם דיוניסיס צאקניס. ידעתי שהלני טרם התאוששה מתקופת השפל הארוכה (שבע שנים), שאליה נקלעה על רקע משברים בחייה האישיים, אך הערצתי את העקשנות ואת רצון הברזל שלה להמשיך ולהופיע ולכן הגעתי לראותה.

תחילה הופיע צאקניס וחימם מעט את הקהל. ברגע מסוים צירפו את הלני אליו על הבמה. "צירפו" כתבתי כי לא היה בכוחה להגיע באופן עצמאי אל הבמה ואחד מאנשי המועדון נאלץ לאחוז בידה ולהעלותה לבמה. צאקניס היה עדין ביותר עימה, העריף עליה אהבה רבה וכבוד ועזר לה בשירה. הלני נראתה רע, היא לא הייתה יציבה וכאשר ניסתה להתנועע בקצב השירים היה ברור כי איבדה קואורדינציה. הלני אף נעזרה בספר שירים, שהיה פתוח לפניה, מחשש כנראה שתשכח את המילים.

כמה ימים לאחר שהייתי בהופעתה, צולמה ההופעה לתוכנית "בריזה" בישראל ביום נורא ואיום בו הודיעו לה על מות אחיה האהוב. הלני התעקשה לקיים את ההופעה כיוון שלדבריה " ... הקהל בא לראותה ואין היא מוכנה לאכזבו". מי שצפה בהופעה זו ראה עד כמה היתה הלני שבורה נפשית ולא יכול היה שלא להעריך את כוחות הנפש העצומים שלה בניסיונה לקיים את ההופעה. בסופו של דבר היא ביקשה סליחה מהקהל והודיעה שאין באפשרותה להמשיך.

כשצפיתי בתוכנית שצולמה ל"בריזה" החלטתי לעשות כל מאמץ ולראותה שנית כאשר היא תחזור להופיע בפני קהל. ואכן ביום שבת ה-1.1.05, היום הראשון בשנה החדשה, הלכתי למועדון "דיפלה סטו פוטאמי" כדי לראות את הלני. לאחר חימום קצר של מלוויה, הופיעה הלני על הבמה לבושה במכנסיים שחורות, חולצה צמודה עם מעט נוצצים וצלב ברזל גדול תלוי על צווארה. האישה, שהופיעה על הבמה, הייתה שונה מכל מה שזכרתי. הלני צעדה במרץ אל הבמה ופתחה בשיר קצבי מלווה בגיטרות חשמליות. הלני רקדה בקצב, עודדה את הנגנים ואת הקהל, שכאילו זרם חשמלי עבר דרכו: הוא הגיב בצעקות עידוד, הצטרף בשירה ורקד. הלני נראתה מצוין ונשמעה מצוין. היא הופיעה במשך 3 שעות, כמעט ברציפות, ובסוף הערב נראתה טוב יותר מאשר בתחילתו.

ביום שני, 2 בפברואר 2009, ראיתי שוב את הלני בהופעה במועדון "קיטארו לייב", השוכן מצפון לכיכר אומוניה באתונה. הלני הופיעה יחד עם חאיג יאזדג'יאן הארמני ועם תזמורת קטנה בעלת גוון מזרחי ברור (קלרינט, חליל, עוד, קלידים, כלי הקשה וסנטור). מיד לאחר צלילי הפתיחה עלתה הלני אל הבמה כשהיא לבושה במכנסיים שחורים ובטוניקה שחורה, העטורה קישוטי זהב באזור החזה. הלני נראתה טוב באמת, מלאת אנרגיה ושופעת חיוכים עקב קבלת הפנים החמה לה זכתה מצד הקהל, שהצטופף בדוחק רב באולם.

הלני הופיעה קרוב לשלוש שעות עם הפסקות קטנות פה ושם כשהיא שרה באיכות, הזכורה לטוב מימים עברו. הלני צחקה, רקדה ריקודי צ'יפטטלי בקלילות ובחן וסילסלה בקולה המיוחד. הקהל היה לעיתים שקט עד מאד, כאילו הופנט ע"י הלני, ולעיתים פרץ בשירה אדירה ולא הפסיק למחוא כפיים להלני. הלני נהנתה מאד מן האווירה והדבר הורגש בכל תנועת גוף שלה ובחיוכה.

פגשתי את הלני לאחר המופע וסיפרתי לה על מפגשים קודמים בינינו. הלני התרגשה מאד ודמעות עמדו בעיניה היפות. שוב ושוב שאלה אותי כיצד התרשמתי מן המופע הערב והאם אכן היה הוא טוב כפי שהיא עצמה חשה. הבטתי בהלני מקרוב וראיתי את פניה הקורנות, הצעירות והחלקות שחיוך גדול ומאושר מאיר אותן ושמחה גדולה מילאה את ליבי. שוחחנו מעט ונפרדתי ממנה לשלום נרגש מאד על שזכיתי שוב לראות בהתרחשות הנס המתמשך....

זהו, ידידי, רציתי רק לספר על אישה גדולה עם רצון ברזל שיכולה לשמש דוגמה לכולנו בשעותנו הקשות.

תרגם, כתב וערך: "הזהוב" מן המקורות הבאים:

http://mousikorama.gr/vitali_eleni.html

http://www.musicom.gr/bitali/bio.htm

http://www.mic.gr/Artist.asp?id=10263

http://www.serfaro.com/forum
/showthread.php?t=4733

http://el.wikipedia.org

Self-knowledge of "Azahov"



רשימת דיסקים אישיים

1975 Eleni Vitali - Ελένη Βιτάλη (Lyra)
1976 To Tsantiraki - Το τσαντιράκι (Lyra)
1979 Aide kai Figame - Άϊντε και φύγαμε (Lyra)
1981 Ta dimotika tis Elenis Vitalis - Τα δημοτικά της Ελένης Βιτάλη (Lyra)
1982 Ta Oreotera tragoudia tis - Τα ωραιότερα τραγούδια της (Lyra)
1983 Vara moy to defi - Βάρα μου το ντέφι (ΜΙΝΟS)
1984 Chorepste giati chanomaste- Χορέψτε γιατί χανόμαστε (ΜΙΝΟS)
1984 Kai mazi kai monos - Και μαζί και μόνος (ΜΙΝΟS)
1984 Xafnikos erotas - Ξαφνικός έρωτας (ΜΙΝΟS)
1985 Mia ineka borei - Μια γυναίκα μπορεί (ΜΙΝΟS)
1985 7 Parakliseis - 7 Παρακλήσεις (ΜΙΝΟS)
1986 Ora Ellados - Ώρα Ελλάδος (ΜΙΝΟS)
1988 Kai bikame sta chronia - Και μπήκαμε στα χρόνια (CBS)
1988 Ta laika tis Elanis - Τα λαϊκά της Ελένης (CBS)
1989 To apenandi balkoni - Το απέναντι μπαλκόνι (CBS)
1989 Ei megaliters epitichies tis - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της (ΜΙΝΟS)
1990 Evripidi Mideia - Ευριπίδη Μήδεια (Ακτή)
1991 Dromi pou agapisa (live) - Δρόμοι που αγάπησα (live) (Ακτή)
1991 Ei poli pou oneirevtika - Η πόλη που ονειρεύτηκα (Ακτή)
1992 16 Epiticheis gia alles politeies - 16 Επιτυχίες-Γι' άλλες πολιτείες (Columbia)
1994 Pios fovate ti Virzinia Golf - Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ (Ακτή)
2000 Proskinio Live - Προσκήνιο LIVE (Warner Music)
2001 Ef’ oils tis ilis - Εφ' όλης της ύλης (Lyra)
2002 To trito tous mati - Το τρίτο τους μάτι (Minos EMI)
2002 Enas cheimonas gia dio - Ένας χειμώνας για δύο (Nitro Music)
2003 36 Megales epitichies – 36 Μεγάλες Επιτυχίες (Lyra)
2003 Mona stolida - Μονά στολίδια (FM)
2004 Dio dromi dio fengaria – Δυο δρόμοι δυο φεγγάρια (MBI)
2005 Akoloutha ta poulia - Ακολούθα τα πουλιά (Lyra)
2006 O thanatos enos oneirou – Ο θάνατος ενός ονείρου (MBI)
2007 Pio dromo na paro - Ποιο δρόμο να πάρω (Minos EMI)
2008 Epta ke na prosecheis - Επτά και να προσέχεις (Lyra)

רשימת דיסקים בהשתתפותה

1973 Den perissevei ipomoni - Δεν περισσεύει υπομονή (Lyra)
1974 Roda eine kai girizei - Ρόδα είναι και γυρίζει (Lyra)
1974 Tou erota t’andarti - Του έρωτα τ' αντάρτη (Zodiac)
1974 Vasta kardia - Βάστα καρδιά (Lyra)
1974 18 Lianotragouda tis pikris partridas - 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (Lyra)
1974 Ekeini ti nichta - Εκείνη τη νύχτα (Lyra)
1975 Paraloges - Παραλογές (Lyra)
1979 Ei rezerva - Η ρεζέρβα (Lyra)
1981 Pout tha ti Vroume simera - Που θα τη βρούμε σήμερα (Lyra)
1982 Kirie ton dinameon - Κύριε των δυνάμεων (Lyra)
1982 Pexe Christo epigondos - Παίξε Χρήστο επειγόντως (ΜΙΝΟS)
1982 O ilios o pliatoras - Ο ήλιος ο ηλιάτορας (ΜΙΝΟS)
1983 O Tragoudistis – Ο Τραγουδιστής (MINOS)
1984 Panda tetia - Πάντα τέτοια (ΜΙΝΟS)
1985 Edo Thessaloniki - Εδώ Θεσσαλονίκη (ΜΙΝΟS)
1985 Laikes eikones - Λαϊκές εικόνες (Venus)
1986 Enas eine o Soukas - Ένας είναι ο Σούκας (ΜΙΝΟS)
1986 tragoudia gia tous filous mou - Τραγούδια για τους φίλους μου (ΜΙΝΟS)
1987 Zontani ichografisi (live) - Ζωντανή ηχογράφηση (live) (ΜΙΝΟS)
1987 Zito to Elliniko tragoudi - Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι (ΜΙΝΟS)
1989 Fos Avgoustou - Φως Αυγούστου (CBS)
1989 Kapou anatolikoditika - Κάπου ανατολικοδυτικά (Lyra)
1990 Isos ftanei ta fengaria - Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Ακτή)
1990 Anemos eine - Άνεμος είναι (Σείριος)
1991 Gia sas pou peftoun ta sinora - Γειά σας που πέφτουν τα σύνορα (Ακτή)
1992 To tragoudi imno - Το τραγούδι γυμνό (Fidelity)
1993 Sigchrono Laiko Tragoudi - Σύγχρονο Λαίκό Τραγούδι (Lyra)
1993 Ei diki mas tsigani (live) - Οι δικοί μας τσιγγάνοι (live) (7η Διάσταση)
1994 Omorfo mou kalokeri - Όμορφο μου καλοκαίρι (Lyra)
1994 Me loia - Με λόγια (WEA)
1995 Kanourios kosmos - Καινούργιος κόσμος (FM Records)
1995 Balkanizater - Βαλκανιζατέρ (Eros)
1996 Astos ios - Άσωτος υιός (Mercury)
1997 Gia sou kir-eisangelea - Γειά σου κυρ-εισαγγελέα (Eros)
1998 To mavro provato - Το μαύρο πρόβατο (Lyra)
2001 Tis Agapis chromata - Της αγάπης χρώματα
2002 Oposdipote parathiro - Οπωσδήποτε παράθυρο
2002 Stin icho erota - Στην ηχώ του έρωτα
2002 Fotia stis nichtes - Φωτιά στις νύχτες
2003 Smyrne
2003 Dika mou ei chara - Δική μου η χαρά
2003 Ouranio toxo - Ουράνιο τόξο
2004 Oti agapisa - Ότι αγάπησα
2004 Sto fos tis Akropolis - Στο φως της Ακρόπολης
2005 Ta chromata tou ouranou mou - Τα χρώματα του ουρανού μου
2006 Erima choria - Έρημα χωριά
2007 Dodekaorto – Δωδεκάορτο
2007 Eite echeis eite den echeis - Είτε έχεις, είτε δεν έχεις

 
הדפסה הדפסה